Deklarationsextra - inga pengar till påsk för oss

Det är enklare att deklarera i år än förra året. Men vi klarar inte kraven för att få rekordtidig utbetalning av skattepengarna.

Från 2016 försvann möjligheten att sänka skatten på vår utdelning med hjälp av lättnadsreglerna. Samtidigt sänktes skattesatsen från 30 procent till 25 procent.

Att lättnadsreglerna slopats betyder bland annat att vi slipper göra de beräkningar vi gjort på blankett K12 tidigare år. Det gör det enklare att deklarera.

Det smidigaste är att deklarera elektroniskt. Men eftersom vi fortfarande måste använda bilagan K12 räcker det inte att godkänna deklarationen i Skatteverkets app eller med hjälp av telefonen. Vi måste logga in med bank-id i e-tjänsten på Skatteverkets sajt.

När du har kontrollerat de övriga uppgifterna klickar du på "Bilagor" och väljer alternativet att du fått utdelning eftersom du bor i en bostadsrätt i en oäkta förening. Den utdelning du fått är redan ifylld och när du väljer oäkta bostadsrätt blir beloppet lägre. Det är ingenting du behöver bry dig om utan rätt belopp överförs till inkomstdeklarationen. När du gör skatteuträkningen ser du om det blir kvarskatt eller pengar tillbaka.

I år har Skatteverket en kampanj där de som har en digital brevlåda, som kan ta emot post från myndigheter, kan få skattepengarna utbetalda redan den 7 - 9 april. Men det gäller inte oss eftersom man då inte får göra några tillägg eller ändringar och vi gör ett tillägg eftersom vi fyller i en bilaga.

Att vi måste betala skatt på boendet beror på att vi anses få en bostadsförmån eftersom avgiften till föreningen är lägre än marknadshyran. Vi skattar för mellanskillnaden som betecknas som utdelning. Är ni två ägare av bostadsrätten får ni halva utdelningen var och då ska ni även betala halva skatten var.

För er som vill veta varför beloppet minskar när ni går in i bilgan K12 kommer en förklaring här.

Det beror på att kapitalvinstskatten, som tas ut på utdelningar, är 30 procent. För att vår skatt ska bli 25 procent tas fem sjättedelar upp till beskattning. Då blir skatten 25 procent på hela utdelningen. Här är räkneexempel:

10 000 x 0,25 = 2 500

10 000 x (5/6) = 8 333 x 0,3 = 2 500