Ansök om tillstånd i god tid

Det är viktigt att du tar reda på vad som gäller innan du börjar renovera. För större ingrepp krävs godkännande från styrelsen och i vissa fall även att du gör en bygganmälan till kommunen.

Plan-och bygglagen säger att du måste göra en bygganmälan till stadsbyggnadskontoret minst tre veckor före byggstart för att du ska få lov att göra väsentliga ändringar i din lägenhet. Ändringarna måste också godkännas av bostadsrättsföreningens styrelse. På vår hemsida finns de blanketter du behöver.

Det här är väsentliga ändringar

Ändringar som berör bärande konstruktioner som avsevärt förändrar planlösningen, eller som påverkar ventilation, vatten och avlopp. Du måste kunna visa intyg om väggarnas kvalitet. Är det osäkert om en vägg är bärande eller inte, måste du anlita en byggnadskonstruktör eller se till att få säkra uppgifter av byggnadsnämnden.

Tänk på det här

  • Innerväggar som inte är bärande är ditt ansvar som lägenhetsinnehavare. Du får ändra dem så länge det inte påverkar fastigheten och alltså är en väsentlig ändring.
  • När du renoverar våtrum, som till exempel badrummet, ska du följa Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV), samt råd och anvisningar för vattenskadesäkert byggande enligt Golvbranschens våtrumskontroll (GVK).
  • Det är bara behöriga elektriker som får bygga om eller göra andra ingrepp i elsystemet. Vill du göra en ombyggnad som berör fastighetens stigarledning, el-central eller det ordinarie nätet, måste du göra en ritning som visar vad du tänkt göra. Ritningen ska godkännas av föreningens styrelse.
  • Vill du göra ombyggnader som rör fastighetens vvs-system måste arbetet utföras av en för uppgiften utbildad och godkänd person. Styrelsens godkännande krävs.
  • Du får inte sätta igen den befintliga ventilationen eller ändra till någon annan typ av ventilation.
  • Det är du som lägenhetsinnehavare som ansvarar för att ditt byggavfall forslas bort. Det får inte läggas i föreningens grovsoprum och inte heller belamra gemensamma utrymmen som trapphus, källargångar och gård.
  • Stör inte dina grannar mer än nödvändigt. Sätt upp ett anslag innan du sätter igång med störande arbeten och lämna helst ett meddelande i grannarnas brevlådor. Arbetet får inte utföras på kvällar, nätter eller helger.