Så låser du din nya dörr

Låsen på de nya säkerhetsdörrar fungerar annorlunda än vi är vana vid. Här är några tips på hur du låser och låser upp.

Många var säkert hemma när dörrarna monterades och då visade Urban Öhrman på Nacka Dörrar hur låsanordningen fungerar. Ni som ännu inte fått nya dörrar rekommenderas att försöka var hemma vid dörrbytet och få del av den informationen.

Men här är en kort genomgång av hur dörrarna fungerar för er som inte kan vara hemma vid dörrbytet  eller vill friska upp minnet.

När ni låser dörrarna fälls det ut totalt fem låspunkter, varav en del är hakar som går ut från dörrbladet och in i karmen. Det är bland annat det som gör dörren svår att bryta upp. Men det innebär också att dörren inte går att stänga när hakarna är utfällda. Du fäller in hakarna genom att vrida runt nyckeln eller vredet som sitter på insidan.

För att öppna den låsta dörren utifrån vrider du nyckeln i låset tills handtaget går att trycka ner. Då är hakarna tillbaka inne i dörren och den den kan öppnas.

När du vill låsa dörren utifrån lyfter du handtaget uppåt så att hakarna fälls ut. Sätt i nyckeln och vird tills handtaget inte går att trycka ner. Då är hakarna låsta i karmen och dörren låst.

Vill du låsa inifrån gör du så här. Lyft handtaget uppåt så att hakarna fälls ut och går in i karmen. Vrid vredet tills handtaget inte går att trycka ner. Då har hakarna låsts i karmen och dörren är låst.

Det hörs ett svagt ljud när hakarna fälls ut men det blir inget stopp för vredet som med traditionella lås. För att låsa upp vrider du vredet tills handtaget går att trycka ner och dörren kan öppnas.

Alla får fem dörrnycklar och den som behöver fler kan göra kopior. Dörrnycklarna går bara till lägenhetsdörren och alltså inte till entrédörren eller några andra dörrar i huset.  Nycklar till porten och de övriga utrymmena beställs genom Driftab.

Ni som beställt vit eller annan färg på insidan har fått det genom att insidan belagts med laminat i annan färg än utsidan. Vi ska alltså inte måla insidan på några dörrar. Det kan däremot bli aktuellt att måla dörrkarmarna på utsidan eftersom de levererades i vit färg i stället för den bruna färg vi hade tidigre.

Det kan hända att fabriken missat vissa detaljer när det gäller tillbehören till dörrarna. Det kan till exempel vara detaljer som levererats i aluminium i stället för i mässing. I de fallen kommer de felaktiga detaljerna att bytas ut.

Som en del av er märkt har det blivit vissa förändringar i schemat när det gäller dörrbytet. Det beror på att det var väldigt kallt på torsdagen och därför byttes dörrar i trapphuset i stället för på loftgångarna. Anledningen till det är att det kommer in väldigt mycket kall luft i lägenheterna när dörren byts och det är 10 - 15 minusgrader. Nu säger prognoserna att temperaturen ska hålla sig runt nollan nästa vecka så då kommer vi väl tillbaka till schemat igen.