För dig som vill ha koll
Här är sådant som är bra att veta för dig som bor i huset. Till exempel var du ska ställa barnvagnen och hur du gör nya nycklar.
Bredband. Vi har ett gruppavtal med Tele 2 som ger alla boende bredband 50 Mbit/s, telefoni och basutbudet för tv utan att betala något extra utöver månadsavgiften. Vill du uppgradera tjänsterna kan du göra det mot en extra kostnad. När du vill aktivera och eventuellt uppgradera dina tjänster ringer du Tele 2 på tel 90222 och berättar att du bor här och att vi har ett gruppavtal.
Byggavfall. Avfall från renoveringar hör inte hemma i soprummet. Det är den som renoverar som har ansvaret för att byggavfallet forslas bort. Används storsäckar som ställs på trottoaren måste man ansöka om tillstånd hos polisen.
Cykel- och barnvagnsförråd. Det finns två cykelrum på entréplanet och ett litet cykelställ på lilla gården som du får tillgång till genom din bricka. Det finns ett barnvagnsrum som du låser upp med din portnyckel på varje våningsplan. Barnvagnsrummen används ibland även för cyklar, matkärror och liknande eftersom det inte bor så många barn i huset. Det är viktigt att grannarna på varje våningsplan kommer överens om vad som är okej att förvara i barnvagnsrummen.
Felanmälan. Om du exempelvis får stopp i avloppet, om hissen inte fungerar, om en maskin i tvättstugan är trasig eller liknande ska du i första hand kontakta Driftab som är vår tekniska förvaltare. Läs mer under felanmälan..
Förråd. Alla lägenheter har ett källarförråd som ligger tre våningar under markplanet. Du måste använda bricka i hissen för att komma dit. Alla saker måste förvaras inne i förrådet. Vi får inte ha saker stående i gångarna av brandsäkerhetsskäl.
Hushållssopor. Det finns två behållare för hushållssopor i soprummet. Det finns även behållare för matavfallspåsar. Nya påsar för matavfall finns i hyllan i soprummet. Sopkärlen för hushållssopor och matavfall töms på onsdagar. Tänk på att knyta ihop dina sopor väl.
Retur. I soprummet på entréplanet finns behållare för återvinning av glas, metall, plast, tidiningar, kartong, mindre elartiklar och batterier samt mindre grovavfall. Principen är att avfallet skall gå ned i respektive behållare, får det inte plats får det inte lämnas på golvet utan måste fraktas till returstation.
En del saker kan du inte slänga i soprummet. Det gäller exempelvis vitvaror och miljöfarligt avfall. Var vänlig och respektera det annars får dina grannar i föreningen onödiga kostnader och en massa arbete.
Att forsla bort grovsopor kostar mycket pengar. Eftersom priset baseras på volym och inte på vikt sparar vi pengar genom att se till att grovsoporna tar så lite plats som möjligt. Tänk på att skära sönder kartonger så de blir platta eller åtminstone vika ihop dem. Det är onödigt att betala för att forsla bort luft.
Stockholms stad har en mobil miljöstation där du kan lämna miljöfarligt avfall som exempelvis färg, lösningsmedel, nagellack och mindre elprodukter (upp till en mikrougns storlek) samt möbler. Den kommer både till Mosebacke Torg och vändplanen på Repslagargatan nära Medborgarplatsen.
Gården. Vi har en gård som man kommer ut till genom dörren bredvid hissen på entréplanet. Där finns en sittgrupp och en grill. För att komma ut på gården, och även in i huset från gården, måste man ha bricka. Alla som vill får använda gården för att exempelvis fika och grilla. Tänk på att inte störa grannarna.
Nycklar. Du kan göra nycklar till din egen dörr hos en låssmed. Men vi har ett säkerhetssystem som innebär att du måste kvittera ut nycklar / brickor till husets allmänna utrymmen. Det är bra om du försöker hålla ordning på nycklarna eftersom vi måste byta hela låssystemet till en dryg kostnad när för många nycklar kommit bort. Om du behöver nya nycklar eller brickor beställer du dem via styrelsen.
Renovering. Renoveringsarbeten som rör vatten, el, avlopp, ventilation eller konstruktion är väsenliga ändringar som kräver tillstånd av styrelsen. Det gäller exempelvis renovering av kök och badrum samt förändringar av konstruktioner och bärande väggar. Läs mer om renovering här.
För ytskiktsrenovering som exempelvis målning, tapetsering och golvläggning krävs inget tillstånd.
Tvättstuga. Vi har en väldigt bra tvättstuga där det är lätt att få tid. Den ligger tre våningar under gatuplanet och du måste använda din bricka i hissen för att komma dit. Du bokar med din bricka eller via web (se instruktioner i bifigad fil) och låser upp dörren med din bricka.
Uthyrning i andra hand. Föreningen har en restriktiv hållning till andrahandsupplåtelse. Detta bl.a. då vi är en relativt liten föreningen och har svårt att få ihop en fungerande styrelse och förvaltning. Skäl för begränsad andrahandsuthyrning utgörs normalt av följande skäl:
- Studier på annan ort
- Tillfälligt arbete på annan ort
- Längre utlandsvistelse
- Provboende
- Vård på sjukhus och liknande
Uthyrning av ekonomiska skäl är inte skäl för andrahandsuthyrning. Ansökan om andrahandsuthyrning finns under flik "Blanketter".
Våra lokaler. Föreningen äger två lokaler som hyrs ut. Livsmedelsbutiken Matrebellen hyr en av dem och Sefina Pantbank hyr vår lokal nere i tunnelbanan. Skyltskåpen vid Götgatan hyr vi också ut.
Föreningen äger även den del av tunnelbanan som ligger under vår fastighet. Det går inga tåg under fastigheten utan det är nedgången till spåren som ligger under vårt hus. Vi har övertagit ett servitutsavtal som ger SL rätt att använda tunnelbanan för trafikändamål i evig tid utan kostnad. SL sköter allt underhåll och betalar alla kostnader för utrymmet i t-banan.